sobota, 2 stycznia 2016

Zapiekanka warzywna

  • Czujesz głód?
  • Chcesz zjeść szybko?
  • Ale chcesz też żeby było zdrowo?
  • A tanio pewnie też?
Pomysł na obiad, który spełnia powyższe warunki, czyli szybka, zdrowa i tania zapiekanka warzywna.
SKŁADNIKI:
  • średniej wielkości ziemniaki
  • pomidory
  • cebula
  • cukinia (żółta i zielona)
  • ser np. mozzarella
  • łyżeczka suszonych ziół np. bazylia, oregano
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • łyżka oliwy
Warzywa mogą być wymieniane na inne np. zamiast jednej z cukinii można użyć ogórka.
Wedle swoich upodobań i kubków smakowych możesz wybierać składniki :)

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie obierz.
Pokrój warzywa w plasterki o grubości ok. 0,5-1 cm.


2. Ułóż w naczyniu żaroodpornym plastry warzyw na przemian.
Ulubione zioła wymieszać z oliwą i polej zapiekankę.
3. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
Posyp wierzch zapiekanki serem i zapiecz w piekarniku do momentu, kiedy warzywa będą miękkie, a ser roztopiony i zarumieniony tj. około 30-40 minut.

Smacznego wszystkim! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz