Dieta bezglutenowa
Od pewnego czasu dużo słyszymy o glutenie, zarówno wśród ludzi, jak i z reklam. W naszym otoczeniu przyjęła się dieta bezglutenowa. Wiele sklepów na swoich półkach oferuje produkty, gdzie występuje magiczny napis "Gluten Free" czy "Bez glutenu" i ludzie wyciągają po to dłoń.
Ale czy na pewno produkt bez glutenu jest dobry?
Czy rzeczywiście każdy z nas powinien go odstawić lub ograniczyć?
Gluten to krótko mówiąc mieszanina białek roślinnych (gluteniny oraz gliadyny), które naturalnie występują w ziarnach niektórych zbóż m.in. pszenicy. Podczas wyrabiania ciasta z mąki - zawarty w niej gluten w połączeniu z wodą tworzy strukturę, która nadaje ciągliwą konsystencję ciasta. W wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta można również wydzielić gluten z mąki.
U około 1% populacji występuje choroba związana z nietolerancją na gluten - Celiaka, w wyniku której wytwarzane są przeciwciała skierowane przeciwko glutenowi, a co za tym idzie dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Osoby dotknięte tą chorobą nie mogą zatem jeść produktów bogatych w gluten, więc wykluczone zostają pokarmy z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż pszenicy, żyta i jęczmienia.
Przykłady produktów, w których znajduje się gluten, a które są zabronione dla osób chorujących na celiakię to:
- mąka pszenna i żytnia
- zwykłe makarony oraz zwykłe pieczywo
- kasza manna i jęczmienna (pęczak czy perłowa)
- otręby pszenne
- ciasta, herbatniki
- kawa zbożowa
- wędliny (kaszanka, pasztetowa)
Przykłady produktów naturalnie bezglutenowych to:
- ryż
- ziemniaki
- kukurydza
- soczewica
- fasola
- orzechy
W ostatnich latach lekarze udowodnili jednak, że gluten może szkodzić nie tylko osobom chorym na celiakię powodując zmęczenie, bóle brzucha i głowy oraz niestrawność. Wszystko zapoczątkował Peter Gibson w 2011 roku, który potwierdził tą tezę w swoich badaniach. Producenci nowego typu żywności, wyczuli moment i rozprzestrzenili na sklepowych półkach produkty bezglutenowe.
Wyżej wspomniany już naukowiec Gibson postanowił jednak w 2013 roku powtórzyć eksperyment wybierając osoby, które nie chorowały na celiakię, ale twierdziły, że czują się lepiej bez spożywania glutenu. Bez ich wiedzy podawał im jednak zwykłą żywność, a wyniki były zaskakujące, ponieważ nie zaobserwowano u nich pogorszenia samopoczucia. Członkowie eksperymentu czuli się świetnie póki byli przekonani o tym, że nie jedzą glutenu.
Podsumowując spożywanie glutenu nie ma istotnego wpływu na stan zdrowia osób, które nie chorują na nadwrażliwość, czyli celiakię. A nawet całkowite wyeliminowanie glutenu z diety bez konsultacji z lekarzem może doprowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie, jak niedobory ważnych dla naszego ciała związków (kwas foliowy, witaminy z grupy B).
Koniecznie skonsultuj się z lekarzem, jeśli źle się czujesz po spożyciu produktów zbożowych. Jednak nigdy samodzielnie nie należy przechodzić na dietę bezglutenową.
Polecam stronę dla osób z nietolerancją na gluten: http://przepisybezglutenowe.pl , ale również dla osób, które kiedykolwiek myślały o tej diecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz