piątek, 8 stycznia 2016

Dieta bezglutenowa

Od pewnego czasu dużo słyszymy o glutenie, zarówno wśród ludzi, jak i z reklam. W naszym otoczeniu przyjęła się dieta bezglutenowa. Wiele sklepów na swoich półkach oferuje produkty, gdzie występuje magiczny napis "Gluten Free" czy "Bez glutenu" i ludzie wyciągają po to dłoń.



Ale czy na pewno produkt bez glutenu jest dobry?
Czy rzeczywiście każdy z nas powinien go odstawić lub ograniczyć?



Gluten to krótko mówiąc mieszanina białek roślinnych (gluteniny oraz gliadyny), które naturalnie występują w ziarnach niektórych zbóż m.in. pszenicy. Podczas wyrabiania ciasta z mąki - zawarty w niej gluten w połączeniu z wodą tworzy strukturę, która nadaje ciągliwą konsystencję ciasta. W wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta można również wydzielić gluten z mąki.



U około 1% populacji występuje choroba związana z nietolerancją na gluten -  Celiaka, w wyniku której wytwarzane są przeciwciała skierowane przeciwko glutenowi, a co za tym idzie dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Osoby dotknięte tą chorobą nie mogą zatem jeść produktów bogatych w gluten, więc wykluczone zostają pokarmy z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż pszenicy, żyta i jęczmienia.



Przykłady produktów, w których znajduje się gluten, a które są zabronione dla osób chorujących na celiakię to:
  • mąka pszenna i żytnia
  • zwykłe makarony oraz zwykłe pieczywo
  • kasza manna i jęczmienna (pęczak czy perłowa)
  • otręby pszenne
  • ciasta, herbatniki
  • kawa zbożowa
  • wędliny (kaszanka, pasztetowa)
Przykłady produktów naturalnie bezglutenowych to:
  • ryż
  • ziemniaki
  • kukurydza
  • soczewica
  • fasola
  • orzechy
W ostatnich latach lekarze udowodnili jednak, że gluten może szkodzić nie tylko osobom chorym na celiakię powodując zmęczenie, bóle brzucha i głowy oraz niestrawność. Wszystko zapoczątkował Peter Gibson w 2011 roku, który potwierdził tą tezę w swoich badaniach. Producenci nowego typu żywności, wyczuli moment i rozprzestrzenili na sklepowych półkach produkty bezglutenowe.
Wyżej wspomniany już naukowiec Gibson postanowił jednak w 2013 roku powtórzyć eksperyment wybierając osoby, które nie chorowały na celiakię, ale twierdziły, że czują się lepiej bez spożywania glutenu. Bez ich wiedzy podawał im jednak zwykłą żywność, a wyniki były zaskakujące, ponieważ nie zaobserwowano u nich pogorszenia samopoczucia. Członkowie eksperymentu czuli się świetnie póki byli przekonani o tym, że nie jedzą glutenu.

Podsumowując spożywanie glutenu nie ma istotnego wpływu na stan zdrowia osób, które nie chorują na nadwrażliwość, czyli celiakię. A nawet całkowite wyeliminowanie glutenu z diety bez konsultacji z lekarzem może doprowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie, jak niedobory ważnych dla naszego ciała związków (kwas foliowy, witaminy z grupy B).


Koniecznie skonsultuj się z lekarzem, jeśli źle się czujesz po spożyciu produktów zbożowych. Jednak nigdy samodzielnie nie należy przechodzić na dietę bezglutenową.


Polecam stronę dla osób z nietolerancją na gluten: http://przepisybezglutenowe.pl , ale również dla osób, które kiedykolwiek myślały o tej diecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz